Nieuwe Democratie Wijdemeren
Opstand in de polder

SAMEN BESLISSEN

beëindigd, want geslaagd zelfs zonder een petitie te hebben ingediend!

Ter Sype kent een heel lange voorgeschiedenis. 

Een compromis van Wim uit ongeveer 1995 was gebaseerd op een win-win-win situatie: het vliegveld krijgt een lange termijn pachtcontract, Loosdrecht en Hilversum elk de helft van de te bouwen woningen.

Daarover kun je boekdelen vol schrijven, wat ook is gebeurd. Voor deelnemers is dit te vinden op Nextdoor. Vraag om de link en sta versteld over hoe politici en tegenstanders denken. Met als resultaat niets! In 2012 botsten de Colleges van B&W van Wijdemeren en Hilversum er uiteindelijk formeel over. In 2014 kon Wijdmeren zonder afstemming met derden 160 woningen bouwen, de verkeersplannen waren al uitgewerkt. In 2017 bleek een intern meningsverschil binnen het CDA te bestaan. De coalitie kwam dus overeen of in het Schapenweitje te bouwen of in Nederhorst den Berg Noord.  

Wim stofte de ouwe boel af en begon met het schrijven van zijn ter Sype memoires op Nextdoor en startte op 28 november 2020 een burgerinitiatief dat alleen door HollandMenCamp Andromeda werd gesteund. 

Er werden twee enquêtes gehouden met 53 respondenten rond het vliegveld. Eén over woningnood en één over geluidshinder. Een echte groep vormde zich niet vanwege de tegenstellingen. Hier de resultaten:

-----------------------------------------------------------------------

VRAAG 1 Wilt u woningen in ter Sype? 60, 160 of 600?

------------------------------ ------------------------------ ---------

1 TEGEN:

1  Loosdrecht "Niet wonen in ter Sype. Al het verkeer wat over de Rading gaat rijden. Zal een ramp worden."


15 VOOR: 

 1 Loosdrecht "160 meteen! in plan locatie ter Sype.

Maar men liet dit m.i. versloffen terwijl alles stedenbouwkundig en qua verkeersafwikkeling klaar was.....

Er kon én kan dus véél meer dan men u voorspiegelt binnendorps."

2 Loosdrecht "Wij willen wonen Met behoud van het vliegveld"

3 Loosdrecht "Ik wil me graag aansluiten bij het burgerinitiatief “Wij willen wonen”
En ik heb geen overlast van vliegveld Hilversum"

4 Loosdrecht "Het is mij al jaren een doorn in het oog dat er maar geen woningen gebouwd worden op Ter Sype. Elke poging om de impasse te doorbreken is het proberen waard. Ik wil mij wel aansluiten bij het burgerinitiatief "Wij willen wonen"."

5 Loosdrecht "Ik las het bericht in de nieuwsster en sluit mij graag aan bij het initiatief voor woningen in plan ter Sype, maar mogelijk ook op andere locaties in Loosdrecht. "

6. Loosdrecht "Bij het doornemen van de “Nieuwsster week 44” moest ik even glimlachen. Het plan “Ter Sype” stond in 1979 al in een ver gevorderd plan op stapel en gelijktijdig zat de Rabobank Loosdrecht in een fusie proces met de Rabobank in Breukelen. Er werd voor het kantoor te Loosdrecht een directeur gezochtdie bij voorkeur ervaring had met nieuwbouw projecten. Nou dat had ik ruimvoldoende. Inmiddels 40 jaar verder is “Ter Sype” nog steeds een droom voor vele huizen zoekers. Weerstand tegen het plan kwam in die tijd vanaf bewoners van Hilversum én Loosdrecht, die tegen het verplaatsen van de landingsbaan op het vliegveld waren en daardoor mogelijk meer geluidsoverlast kregen. Tja, eigenlijk is er nog steeds niets nieuws onder de zon!"

7. "Ter Sype 600 woningen"

8. "Start zo snel mogelijk met bouwen waar dat wel mag (160) en verkoop de andere woningen op papier met instemming van -  en onder voorwaarde dat-  het vliegtuigbestuur meewerkt."

9. Loosdrecht "Van mij mag je bouwen en als het me aanstaat verhuis ik misschien ook wel naar Ter Sijpe: dan verplaatsen ze de vliegbaan toch niet?"

10. Hilversum "Wij zijn woningzoekende in Nieuw Loosdrecht en hopen dat er geen tot nauwelijks overlast is want dat ervaren wij nu in Kerkenlanden al giga veel."

11. Loosdrecht: "Goed idee! Wij doen mee!"

12. Loosdrecht: "Ik ben voor!"

13. Loosdrecht : "Goed idee ik doe mee!"

14. Loosdrecht: "Maar natuurlijk doen wij hierin mee. Erg belangrijk!!"

15. Hilversum: "Ik val ook onder winning zoekend en ja het is een ramp"

------------------------------ ------------------------

 VRAAG 2 Ervaart u geluidsoverlast?

------------------------------ ------------------------------ -

9 JA:

1 Loosdrecht "Tav jou actiecommitee: ja daar willen wij wel lid van worden."

2 Loosdrecht uit FB groep 4 stemmers

3 Maartensdijk "Wij hebben hier ook veel last van vliegtuigjes die boven ons dorp rondcirkelen parachute springer uit laten springen. Vooral in het weekend of op zomeravonden 

4. Loosdrecht

De helikopters zijn in mijn beleving in een sniekie procedure als standplaats vliegveld Hilversum toegestaan. Een klacht wordt niet behandeld.

5. Westbroek "Ik woon in Westbroek sinds 2014. De eerste jaren hoorde ik nooit grote vliegtuigen, maar sinds een jaar of 2 is dat wel het geval. En ik vind dat heel naar; mijn vader is omgekomen bij vliegtuigramp, dus ik word er niet blij van. Zelfs tijdens corona is het niet minder geworden. En van de kleine vliegtuigjes (sinds corona meer) ben ik ook niet zo kapot."

6. Hilversum: "Ik val ook onder winning zoekend en ja het is een ramp"

28 NEE:

1 Loosdrecht uit FB groep 23 stemmers

2 Loosdrecht "Ik wil me graag aansluiten bij het burgerinitiatief “Wij willen wonen”
En ik heb geen overlast van vliegveld Hilversum"

3 "Nee geen geluidshinder - al 40 jaar niet"

4 Loosdrecht "Wij wonen al 25 jaar op de Regenboog en hebben helemaal geen last van herrie. Het is toch leuk zo'n vliegveldje hierachter? Dat weet je als je hier gaat wonen, en het is mooi de zweefvliegtuigen en de matrasjes te zien. Mijn buren denken er net zo over."

5 Hollandsche Rading "bang voor geluidsoverlast van het vliegverkeer Schiphol, indien vliegveld Hilversum zou sluiten. Ik ben geen woningzoekende en ervaar nu geen geluidsoverlast."

=====================================================================

Op 13 februari 2021 startte Nieuwe Democratie en haar burgerinitiatief Wij Willen Wonen Wijdemeren met veel media aandacht. Niet voor niets juist op ter Sype!

Een diepe stilte trad in tot D66 met een plan kwam om er een tweede IKC Integraal Kind Centrum te vestigen. 

De nauwe samenwerking met het comité 2e IKC kreeg vorm toen de mogelijkheid van woningen bovenop de school in zicht kwam. Door om en om in de media te komen werd bereikt dat de voltallig gemeenteraad zich uitsprak voor het heropenen van de gesprekken met de stakeholders. Het burgerinitiatief speelde zich ongemerkt af en had geen petitie ter Sype meer nodig. In juni 2021 verwacht men als raad te herstarten met een beeldvormende sessie, waarbij een rondje langs de velden door Wim is aangeboden. 

Het IKC blijft een groot vraagteken.


Daarmee is dit burgerinitiatief geslaagd te noemen!

Met dank aan Nanne, Rob en Joost

plus 

53 respondenten